Na Sigmund Freud, de vinder van de psychoanalyse, zijn verschillende opvolgers als pioniers in de psychotherapie opgestaan. Sommigen als aanvullend, anderen op een geheel nieuw spoor. Therapievormen ontwikkelen zich, breiden zich uit, splitsen zich op in varianten, zijn soms aan mode onderhevig, komen en gaan of blijven. Aan de huidige ontwikkeling van de psychotherapie is een aantal pioniers voorafgegaan, vinders van een bepaalde therapievorm genoemd. Niet zelden gedreven, creatieve en inspirerende vinders, die blijvend hun stempel op de psychotherapie hebben gezet.
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in deze vinders biedt De Schaapskooi een aantal filmdagen waarop velen van hen te bewonderen zijn.
Dl 2 omvat:
Fritz Perls, bekend als de vinder van de Gestalttherapie. Hij vertelt over de achterliggende theorie van de Gestalttherapie en demonstreert hoe hij hiermee aan het werk gaat met cliënten.
Carl Rogers, bekend als de vinder van de cliënt gerichte therapie. Hij vertelt over de achterliggende theorie van de cliënt gerichte therapie en demonstreert hoe hij met een cliënt hiermee werkt.
Albert Ellis, bekend als de vinder van de Rationeel Emotieve Therapie ( RET). Hij vertelt over de achterliggende theorie van de RET en demonstreert met een cliënt hoe hij hiermee werkt.
Alle drie pioniers laten betrokken en goed doordachte therapieën zien die nog steeds zeer actueel zijn.
De films zijn Nederlands ondertiteld!
Zo laat Fritz Perls zich zien als een meester in het waarnemen en scherp aansluiten bij zijn cliente zonder zich voor haar verantwoordelijk te maken. Ogenschijnlijk zonder enige inspanning maar met een precieze timing van zijn interventies. Speels en confronterend laat hij cliënte zelf verantwoordelijk blijven, ook al gaat zij daarover de strijd met hem aan.
Carl Rogers laat zich kennen als een meester in het niet oordelend luisteren om vanuit zijn werkelijke aandacht en betrokkenheid datgene te doen waardoor cliënten zichzelf beter leren begrijpen. Hij laat zien dat aandachtig luisteren meer is dan alleen maar spiegelen, maar bv waakzaam blijven en niet de verantwoordelijkheid van cliënte, ondanks haar pogingen daartoe, over te nemen.
Albert Ellis laat zich kennen als een meester in het ontdekken van en bepalen bij gedachten/fantasieën en overtuigingen die bepalend zijn voor het gevoel van zijn cliënte. Hij nodigt haar uit haar gedachten uit te dagen om te ontdekken waar en hoe zij zichzelf vastzet, om zich vervolgens te kunnen bevrijden tot alternatief gedrag. Ook het meegeven van opdrachtjes/huiswerk behoort tot zijn aanpak.
Deze drie therapeuten werken met dezelfde cliënte, Gloria, op dezelfde dag, zij is niet bekend bij haar therapeuten, het gaat dus om een eerste therapiesessie. Boeiende en interessante films voor iedereen die belangstelling heeft voor de verschillende therapeutische benaderingen maar ook voor thema’s als luisteren en (tegen)overdracht De drie therapeuten vertellen voordat zij met Gloria aan het werk gaan over hun manier van aanpak en na afloop van de sessie geven zij commentaar over hun manier van werken in deze sessie. Aan het eind vertelt Gloria hoe zij de verschillende therapeuten/benaderingen heeft ervaren en welke haar voorkeur heeft. Geen van deze drie laat “trucjes” zien; zij werken allen vanuit hun eigen overtuigingen en ontdekkingen waardoor zij authentiek, geloofwaardig en respectvol zijn in hun demonstraties.
Deze filmdag begint om 10.00 uur en duurt tot ong. 15.00 uur.. N.a.v. de films zullen we met elkaar in gesprek komen.
De kosten zijn €90 p.p., inclusief koffie, thee, lunch en reader. Deze kosten kun je contant ter plekke voldoen.
Deze bijscholings filmdag is door de SKB geaccrediteerd voor 8 Studie Uren.
De cursus vindt op verzoek plaats bij minimaal 4 deelnemers.