Fritz Perls, de ontdekker van de gestalttherapie
De ontdekker van de Gestalttherapie is Fritz Perls geweest.
Zijn manier van werken blonk uit door communicatieve eenvoud en vasthoudendheid. Zonder op te gaan in zijn cliënten (confluentie; een van de grootste valkuilen voor therapeuten) was hij een meester in het volgen en frustreren (= niet meegaan in de strategieën van de ander maar datgene doen wat bijdraagt aan bewustwording en ont-dekking).
Hij weigerde verantwoordelijkheid over te nemen en bleef ervan uitgaan dat ieder zelf verantwoordelijk is.
Om die reden is de Gestalttherapie een zeer respectvolle therapie te noemen.
De Gestalttherapeut neemt zijn cliënten uiterst serieus.
Niet de therapeut maar de cliënt is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes, zijn eigen behoeftes en richting.
Een belangrijk fenomeen in de Gestalttherapie is het begrip awareness, een woord dat zich moeilijk in het Nederlands laat vertalen maar te omschrijven is als: het ervaren van bewustzijn. Het is vooral ons bewustzijn ( via onze zintuigen) in het hier en nu waarmee wij in werkelijk contact staan met de wereld om ons heen.
Veel werkelijk contact wordt vermeden door “praten over”, door met vroeger en straks bezig te zijn i.p.v. verantwoordelijkheid te nemen voor je behoeftes hier en nu. Het is juist deze awareness dat contact levend en spannend maakt.
Met projectie, introjectie, retroflectie, confluentie en egotisme (storingen op de contactgrens) doen wij onszelf (en anderen) tekort en vermijden wij de spanning die noodzakelijk is om te ontdekken en te groeien.
Vermijdingsgedrag heeft meestal tot doel datgene te ontlopen waar we het meest van kunnen leren. Fritz Perls omschrijft leren dan ook als “ervaren dat iets anders kan”, i.p.v. onderwijzen, dat is: zeggen dat iets anders kan.